NRC

Gillende Keukenprins, De Gillende Keukenprins, Bram Graafland, Bram Graafland, Yelling Kitchenprince, The Yelling Kitchenprince, Winchester Hatfair

De Gillende Keukenprins op Winchester Hatfair. Foto| Adrienne Photography

 

 

Ieder land heeft zo zijn eigen pannenkoek. De Fransen maken crèpes, de Russen blini en de Japanners maken okonomiyaki. Wij hebben Bram Graafland.Ik heb in mijn jonge leven toch al heel wat pannenkoeken gebakken zien worden, maar nog nooit eentje waar je een half jaar lang vijf dagen per week zes uur per dag voor moet trainen. Bram reist het land door als de Gillende Keukenprins.

In een half uurtje bakt hij een pannenkoek voor het mooiste meisje van de zaal en maakt daarbij heel veel herrie en troep. En steekvlammen.
 
De Gillende Keukenprins bakt zijn pannenkoek op een ‘keukenorgeldrumgestel’, dat is een oud Yamaha-orgel uit de jaren zeventig waar hij een aanrecht met gasfornuis en wasbak omheen gebouwd heeft, met een drumstel erin. De base-drum zit achter de oven, die eigenlijk de Leslie-speaker van het orgel is, en het hihat-mechaniek is verbonden aan het deksel van een pan op het fornuis. Eigenlijk maakt hij een half uur lang muziek. Zijn chaos is minutieus gechoreografeerd. De wasbak is gestemd op vijf toonhoogtes. Hij drumt met brushes, maar ook met de handmixer. Dat neemt hij op een loop station op, waardoor hij meerdere partijen over elkaar kan zingen, spelen en drummen. Een eenmansorkest dat pannekoeken bakt. Tegelijkertijd jongleert hij met de bloem, melk en boter en spuwt hij vuur. En dat alles op de maat. Daar heeft hij uiteraard zijn handen aan vol en dus mixt hij het beslag in zijn mond. Als je goed luistert hoor je de bestekla, de fluitketel en het geluid van het gorgelen met het beslag allemaal terug in de mix. Uiteindelijk gaat alles in de fik. Is het flauw om dat te verklappen? Maak je geen zorgen, you ain’t seen nothing yet. Deze zomer trekt de Keukenprins Europa in, dus als je hem daarvoor nog wil zien, kijk dan op gillendekeukenprins.nl. Vandaag maken wij blueberry pancakes op z’n Italiaans, ‘ai Mirtilli’, uit De Zilveren Lepel. Zeef in een kom de bloem, suiker, een snufje zout en kaneel naar smaak en meng de eieren erdoor. Roer de melk, olie en bakpoeder goed door het mengsel. Dek af en laat minimaal twee uur rusten. Roer het beslag nog eens om. Doe een grote lepel beslag in een pan met boter en bak de pannenkoek aan twee kanten. Bak door tot het beslag op is en houd de pannenkoeken ondertussen warm. Serveer ze met de bosbessen en eventueel wat poedersuiker.