3 VOOR 12, VPRO.

“Mag ik voor jou een pannenkoek bakken?”

Bram Graafland, Bram Graafland, Gillende Keukenprins, Gillende Keukenprins, Yelling Kitchenprince, Yelling Kitchenprince
De Gillende Keukenprins Rereriga Foto| Inese Kalnina                             
                             
Festival Mundial 
Door | Renée van der Hoff
Melk, boter, eieren, bloem. Zo spannend is het bakken van een pannenkoek niet. Tenzij je De Gillende Keukenprins bent. Dan wordt het een heel erg hysterisch, muzikaal en ranzig geheel. Maar je hebt uiteindelijk wel een pannenkoek.

 

Het moet gezegd worden: Bram Graafland, a.k.a. De Gillende Keukenprins heeft het coolste kookeiland ooit. Het fornuis, de kraan, alles werkt en daarbij heeft het een keyboard en loopstation. Drumkit is niet nodig, daarvoor heb je kookgerei en de gootsteen. En zo wordt er al snel een deuntje gespeeld wat als opmaat dient voor de komende chaos.

 

Alles wordt uit de kast getrokken om het bakken van de pannenkoek een spektakel te maken. Als de vrijwilligster zich heeft gemeld voor de pannenkoek heeft ze vrijwel direct spijt. De ingrediënten gaan direct in zijn mond: boter, meel en melk worden gemixt met speeksel en na enige twijfel doorgeslikt. Opnieuw dan maar, maar deze keer wel direct in de pan. Bij iedere handeling neemt hij een geluid op, van het gorgelen met melk tot het laten kletteren van de mixer in de gootsteen. Ook haalt hij een jongen uit het publiek om uit een la een mes te laten pakken, terwijl de keukenprins de la plagend open en dicht trekt. Eierschalen, melkpakken en ongebruikt bestek worden met een snelle worp meters naar achter gegooid.

 

Nadat de keuken zelfs in de fik heeft gestaan en iedereen uit volle borst ‘boter’ heeft meegeschreeuwd, begint het gemixte goedje in de pan daadwerkelijk op een pannenkoek te lijken. De pannenkoek wordt uiteindelijk geserveerd na ruim vijfentwintig minuten van spektakel. Hem thuis een pannenkoek laten bakken kan nooit een succes zijn, maar het publiek gaat uit hun dak en ondanks de druppels die aan het einde van het optreden uit de lucht vallen, blijft bijna iedereen zitten en krijgt de man het applaus wat hij verdient.